Hvad laver en Scrum Master?

3 Vigtige om Scrum Masterens opgaver 

Som Scrum Master er du ansvarlig for at lette arbejdet i dit team. Du sørger for, at dit team har alt det, de har brug for til at udføre deres arbejde, og at de holder sig på rette spor med deres mål.

Scrum er en ramme for projektstyring, der hjælper dig med at udvikle og levere produkter hurtigere.

1. Facilitator

Når Scrum Master’s rolle defineres, kommer ordet “facilitator” ofte på tale. Hvad er en facilitator? Det er ikke en lærer, det er ikke en leder. En facilitator – især når det drejer sig om en Scrum Master – hjælper med at sikre, at alle føler sig hørt og har mulighed for at bidrage.

Hvad betyder det præcist? I praksis betyder det, at Scrum Master opmuntrer alle teammedlemmer til at bidrage med deres idéer under møderne og sikrer, at alle, der ønsker at tale, har haft mulighed for at gøre det. Pointen er ikke at skabe en situation, hvor alle kan tale på samme tid (det er kaos), men snarere en situation, hvor alle kan dele deres bidrag på en sådan måde, at de ikke konkurrerer med andre om tid eller opmærksomhed.

Det betyder også, at Scrum Master skal sørge for at stille spørgsmål til alle teammedlemmer, så han/hun fuldt ud forstår deres perspektiver. Pointen er ikke, at Scrum Master skal overtage mødet eller styre det i en bestemt retning, men blot sikre sig, at hver enkelt person er blevet hørt og forstået.

Selvfølgelig er det ikke nogen nem opgave at være Scrum Master. Det kræver et skift i tankegang mere end noget andet. Når du når til det punkt, hvor du kan se dig selv som mere en guide end en leder, vil du opleve langt større succes som Scrum Master. 

2. Underviser

Du er scrum master – det betyder, at du er ansvarlig for at sikre, at organisationen virkelig bruger scrum og agilitet. Du er ikke bare en leder, du er en coach. Du skal sørge for, at dit team gør det, det skal gøre for at få succes, og det betyder, at du skal kunne lære dem at scrumme.

Træning er en vigtig del af rollen, fordi det sikrer, at alle teammedlemmer har den forståelse og de færdigheder, der kræves for at udføre deres arbejde godt og fuldføre opgaverne med succes.

Alle events skal trænes dvs. også daily scrum. Det møde hvor teamet kort stikker hovederne sammen og taler om arbejdet.

Træningen omkring daily Scrum kan bestå af at:

– Minde teamet om, at dette møde ikke er tid eller sted til problemløsning. Det er bare en hurtig chance for alle til at fortælle, hvad de arbejder på, og om der er nogen blokeringer i vejen.

– Minde alle om, at det er meget vigtigt, at de holder sig engagerede under disse møder, så de kan lære af hinanden. Opmuntre folk til at stille spørgsmål, hvis de er gået i stå, men mind dem om, at de ikke må afbryde andre, mens de taler.

– Lad ikke standup-mødet vare længere end 15 minutter, selv om nogen synes at have brug for mere tid.

Træning sker efter behov men typisk når der er nye medlemmer i teamet.

3. Problem Løser

Du er en Scrum Master. Du har mestret kunsten at føre tilsyn med et agilt projekt og hjælpe andre med at mestre det også. Men hvad sker der, når du støder på forhindringer?

Gå ikke i panik! Hindringer er helt almindelige, og der er måder at overvinde dem på.

Her er nogle få forhindringer, du kan støde på, og tips til at overvinde dem:

Udfordring 1: Manglende opbakning fra teamet

Selvom teams måske er blevet enige om at bruge Scrum som deres ledelsesramme, kan de stadig være modstandsdygtige over for forandringer. En måde at overvinde dette på er at holde en åben dialog med dine teammedlemmer. Spørg dem, hvad de kan lide ved Scrum, og hvad de ikke kan lide. Arbejd derefter sammen om måder, hvorpå I kan forbedre processen.

Udfordring 2: For mange møder

En af de mest almindelige klager fra folk, der bruger Scrum, er, at de føler, at de bruger mere tid på møder, end de bruger på det egentlige arbejde. Mens nogle møder er obligatoriske (f.eks. dit daglige stand-up), er andre møder ikke nødvendige for alle projekter. Hvis du finder ud af, at dit projekt har flere møder om dagen eller om ugen, så spørg dig selv, om alle disse møder virkelig er nødvendige.

Udfordring 3: Dårlig kommunikation

Teamer kommunikerer ikke godt nok. Dette kan være svært, fordi det virker som om den naturlige løsning er, at du skal gøre al kommunikationen for dem! Men det ville bare skabe flere problemer. Sæt dig i stedet ned med dit team og tal med dem om, hvor deres kommunikation svigter, og hvordan de kan løse det. Ja, det vil tage tid, men det vil betale sig i det lange løb, når alle ved, hvad de skal gøre på alle tidspunkter.

Uanset hvilken forhindring du støder på som Scrum Master, kan du være sikker på, at den kan overvindes.

På vores Scrum Master kursus vil du få endnu flere tips til at løse forhindringer. 

billede af scrum framework

4. Konklusion

Scrum Master-rollen er afgørende for ethvert teams succes. De er ansvarlige for at sikre, at teamet er fokuseret på deres mål og bevæger sig fremad. Scrum Master holder teamet på sporet og holder det sammen og hjælper dem med at overvinde udfordringer undervejs. Scrum Master er et afgørende medlem af ethvert team, der håber at få succes. De er en uvurderlig ressource for teamet og bør altid behandles som sådan.

Læs mere om Scrum Master rollen i den officielle Scrum guide.

Blev du inspireret?

På akademiets kursus får du masser af øvelser i hænderne.