Hvorfor Lean?

Penge, kvalitet, medarbejder tilfredshed, gennemløbstid

At fjerne spild er ikke et mål i sig selv. Lean kan hjælpe dig med at skabe flow, og det har nogle naturlige effekter.

Hvilken grund har din virksomhed til at starte med Lean? 

Hvorfor skal vi overhovedet arbejde med Lean? Hvem gavner det? Hvad får vi ud af det? Det kan ofte være uklart hvorfor det er en god ide at arbejde med Lean. Når du starter med Lean, er det bydende nødvendigt, at det gøres klart hvorfor virksomheden skal i gang med Lean. 

Hvilken interesse har ledelsen?

Det er oplagt, og der er mange gode grunde til at ledelsen og virksomhedens ejere ønsker Lean. Lean kan hjælpe med:

  1. Kvalitetsforbedringer? Jean er først og fremmest et værktøj til at forbedre service- og produktkvalitet. Dette øger sandsynligheden for kundens genkøb, og dermed også indirekte på virksomhedens omsætning.
  2. Forbedringer af leveringstider? Lean har stor fokus på flow og gennemløbstider. En hurtig leverance med den ønskede kvalitet vil også øge sandsynligheden for at kunden køber igen. Dermed har en hurtig gennemløbstid indflydelse på virksomhedens omsætning.
  3. Forbedring af omkostningsstrukturen? Lean har fokus på at minimere eller fjerne aktiviteter der ikke bringer værdi, også kaldet spild. Dette har direkte indflydelse på lønsomhed.
  4. Lønsomhed? Universitetet i Milano har over en periode på 7 år fult 100 virksomheder der arbejder med Lean og analyseret hvordan virksomhedernes lønsomhed udviklede sig. Som kontrolgruppe havde de 100 virksomheder fra samme udvalg af brancher som ikke arbejdede med Lean. Allerede efter 18 – 24 måneder stak Lean virksomhederne af målt på både EBIT og EBITDA. Der er med andre ord penge i Lean. 

Hvad så med medarbejderne?

Lean kan med andre ord hjælpe med alle 4 punkter. Men hvad med medarbejderne – hvad får de ud af Lean? Der er ingen tvivl om at det er sjovere at arbejde i en virksomhed der tjener penge. Men det forudsætter at virksomhedens ledelse ikke falder for fristelsen til at afskedige medarbejdere som følge af, at Lean virksomheden kan producere det samme med færre hænder. 

Se også

Lean kurser – oversigten

Hvad siger kursisterne

Kontakt

Ring på telefon: 48 16 30 81
Send en e-mail til info@comss.dk

Spørgsmål og kommentarer

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.