Sprint Planning

3 Vigtige om Sprint Planning

Sprint planning er en vigtig del af Scrum, den agile projekt udviklings metode. Sprint planning er en effektiv måde at få alle til at være på samme side og blive enige om, hvad der skal ske næste gang – uanset hvor stort eller lille dit team er.

Scrum er en iterativ proces, der kan hjælpe med at styre komplekse projekter.

1. Hvordan foregår Sprint planning

Sprint planning er en proces, hvor man i starten af hvert sprint sætter tid af til at gennemgå det arbejde, man skal have udført. Når du har afsat tid til planlægning i begyndelsen af dit sprint, betyder det, at du kan fokusere på at afslutte dit arbejde uden at blive distraheret eller overvældet af alle de små ting, der dukker op i løbet af dagen.

Sprint planning er indbygget i scrum som et middel til at skabe klare mål for hvert sprint. Sprintplanlægning skal være et samarbejde mellem produktejeren, som repræsenterer brugernes eller kundernes interesser, udviklerne, som er med til at afgøre, om det valgte arbejde er noget, der kan udføres i løbet af dette sprint, og interessenterne (eller dem, der primært er interesseret i at opfylde forretningsmålene).

Grunden til, at dette fungerer så godt, er, at det er en fleksibel proces – det er nemt at tilpasse, hvis du indser, at du har påtaget dig for meget eller for lidt.

Mødet kan foregå på flere måder. Eksempelvis i 2 dele.

Første del: Teamet ser på hver opgave og sikrer sig, at alle har nok information til at forstå den. Det er også her, vi tilføjer alle relevante detaljer eller oplysninger, der måtte dukke op, når vi arbejder på den. Vi stiller spørgsmål som “Hvilke data skal vi bruge?” eller “Hvordan ved jeg, om denne funktion fungerer korrekt?”

Anden del: Teamet sætter sig ned med deres Product Owner og gennemgår alle de opgaver, der er blevet identificeret for dette sprint. Som en gruppe beslutter de, hvor meget arbejde de kan få udført, og hvor lang tid det vil tage dem.

Det kan være svært for produkt owner at dele deres vision for produktet med deres team – og det er svært for teammedlemmerne at forstå denne vision, og hvordan de præcis passer ind i den uden detaljerede forklaringer. Under sprintplanlægningen har du dog tid til at tale alle aspekter af produktet igennem, så intet går tabt i oversættelsen (eller udelades fra bordet). Det er også en mulighed for at få eventuelle bekymringer eller spørgsmål frem i lyset, så de kan blive behandlet, før de bliver til problemer.

2. Værdien af Sprint planning

På mødet beslutter teamet, hvad de kan opnå i det kommende sprint. Dette gøres ved at tage hensyn til både produkt ejerens mål og teamets kapacitet.

Efter dette møde ved alle, hvad de skal lave i den pågældende periode, og de kan straks gå i gang med deres opgaver. Det er også en god mulighed for teams til at samarbejde om prioriteter og sikre sig, at alt er klart, før de begynder at arbejde hen imod dem.

Fordelene ved sprintplanlægning omfatter bl.a:

– at sikre, at alle forstår, hvad de skal gøre

– at hjælpe holdene med at kommunikere bedre med hinanden

– at give dem tid til at planlægge, hvordan de vil nå deres mål

Mødet sikrer, at alle på dit team ved, hvad der foregår. Alle får mulighed for at give udtryk for deres bekymringer og deltage i diskussionen. På den måde kan et teammedlem, der har gemt sine spørgsmål eller frustrationer i de sidste to uger, åbne op for dem på sprintplanlægningsmødet i stedet for at vente, til de er for store til, at det er let at håndtere dem.

 Sprintplanlægning er en måde at sikre, at du får mest muligt ud af dit teams indsats i løbet af et sprint. Det hjælper dig med at identificere potentielle problemer, før de bliver til et problem, og løse dem i overensstemmelse hermed. Det sikrer også, at alle, der arbejder på dit sprint, har en klar forståelse af, hvad deres opgaver er, og hvordan de bidrager til sprintets større mål.

3. Tips til Sprint planning

Her er nogle tips til at holde gode sprintplanlægningsmøder:

Koncentrer dig om detaljerne. Det er vigtigt at bruge tid på at diskutere detaljerne på hvert møde, så du kan undgå misforståelser senere hen.

Sæt mennesker først. Dit projekt består af mennesker – så sæt dem først! Brug tid på at drøfte, hvad dit team har brug for og ønsker, og tag eventuelle bekymringer om projektet eller din arbejdsgang op så hurtigt som muligt. Det vil hjælpe dig med at holde alle tilfredse og motiverede fremadrettet.

Få alle sammen i samme rum. Det er ikke kun med til at skabe et fokuseret og fælles rum for dit team til at arbejde på projektet, men det kan også øge moralen ved at skabe en følelse af kammeratskab blandt dine medarbejdere.

Sørg for, at alle har en stemme. Det betyder, at du skal tilskynde alle medlemmer af teamet til at deltage, især dem, der er generte eller foretrækker at arbejde alene. (Det betyder ikke, at de skal være forpligtet til at deltage – de skal blot opfordres!) Dette kan også omfatte at tage værdifulde input fra eksterne eksperter, som er bekendt med Scrum-processer generelt.

Sørg for, at alle, der deltager i dette møde, ved, hvad det handler om, og hvad slutmålet er: planlægning af sprintet for at skabe en liste over opgaver, der er nødvendige for at færdiggøre alle brugerhistorier, inden de forfalder. Det vil hjælpe med at holde folk på sporet, hvis de ved, hvad de skal forvente af disse møder – de vil være mindre tilbøjelige til at begynde at tale om noget, der ikke har noget med det at gøre, under møderne!

Du kan læse mere om Sprint planning i den officielle Scrum guide

billede af scrum framework

4. Konklusion

Sprint planning er en vigtig del af Scrum. For at blive tryg i metoden, er den bedste måde at lære det på at øve, øve, øve. I løbet af vores Scrum kursus vil deltagerne afholde flere Sprint plannings for at blive fortrolige med processen. Dette vil gøre det muligt for dem at føle sig trygge og sikre på deres evne til at holde disse vigtige møder uden for kurset.

Lær mere på vores Scrum Master kursus

 

Blev du inspireret?

På akademiets kurser får du masser af øvelser i hænderne.