Pareto analyse

Et mønster vi ofte ser

I forbindelse med Six Sigma projekter, ser man ofte et mønster der hedder 80/20

Hvad er en Pareto analyse som også populært går under navnet 80-20 reglen? Det er den mest anvendte statistik analyse, en empirisk lov eller regel, og samtidig også den mest enkle at både bruge og forstå. Du vil her få en hurtig introduktion og en forklaring på hvad du kan bruge Pareto analysen til.

80/20 regel og Pareto analyse

Når vi analyserer data ser vi ofte, at få fejltyper udgør størstedelen af hændelser og det fejlmønster kalder vi Pareto princippet eller at fejltyperne er Pareto fordelt. At en Pareto fordeling også populært går under navnet 80/20 reglen hænger sammen med, at 20% af fejltyperne er ansvarlig for 80% hændelserne.

Eksempel på Pareto diagram og 80-20 reglen

En restaurantkæde begynder at miste kunder og få dårlige anmeldelser på Trustpilot. Kædens ejere gennemlæser samtlige indlæg, og kategoriserer dem efter antal hændelser i hver af fejltyperne. Resultatet sættes op i et Pareto dirgram som vist nedenfor.

Du kan i Pareto diagrammet se, at langt de fleste klager går på at, at priserne er for høje (overpriced). De næste klagepunkt går på, at portionerne er for små o.s.v. Af Pareto diagrammet kan du også se, at ca. 20% af fejltyperne er ansvarlig for 80% af klagerne (overpriced og små portioner). Altså passer 80/20 reglen få restaurationskædens kundeklager.

pareto analyse

Pareto analyse historie og 80/20 reglen

Pareto princippet er opkaldt efter Vilfredo Pareto. Historien er den, at han opdagede, at 80% af Italiens rigdomme var ejet af 20% af befolkningen. En pudsig skævhed som senere også viste sig at kunne bruges på mange andre områder.

80/20 reglen er også gældende på en virksomheds salg og indtjening. 20% af produkterne er ansvarlig for 80% af omsætningen. 20% af serviceydelserne er ansvarlig for 80% af indtjeningen o.s.v.

Pareto analyse og Lean Six Sigma

I Lean og Six Sigma bruger vi også Pareto til at prioritere og fokusere vores indsats der hvor tingene giver mest effekt. Analysen er således en vigtig del af struktureret problemløsning.

I praksis bruger vi software til at udarbejde Pareto analyser, omend det også kan gøres mere eller mindre manuelt. Men det nemmeste er at producere et Pareto diagram i softwaren QiMacros. På Compass Lean Six Sigma kurser er QiMacros en del af kursusafgiften og du modtager en fuld licens når du tilmelder dig.

Software til Pareto analyse

Du behøber ikke fint statistik software til at udføre en Paretoanalyse. Et Excel regneark vil i de fleste situationer klare opgaven fint. Men er datamængderne store, kan du på akademiets Lean kurser lære at bruge statistik software når du skal udføre en pareto analyse og se om 80/20 reglen gælder.

Pareto analyse i QI Macro software

 

 

Pareto analyse på Lean kursus

På akademiets Lean kurser lærer du mere om Pareto analysen og 80/20 reglen. Du lærer at bruge analysen på dine egne data, og det er en af de første øvelser du kommer til at gennemføre når du lærer om struktureret problemløsning.

Kontakt

Ring på telefon: 48 16 30 81
Send en e-mail til info@comss.dk

Lean kurser