Pareto analyse

En metode til at undersøge og prioritere årsagerne til et problem eller en situation

I forbindelse med data analyse, ser man ofte et mønster, der kaldes 80/20

Hvad er en Pareto analyse, som også populært går under navnet 80-20 reglen? Det er den mest anvendte statistiske analyse, en empirisk lov eller regel, og samtidig også den mest enkle at både bruge og forstå. Du vil her få en hurtig introduktion og en forklaring på, hvad du kan bruge Pareto analysen til.

80/20 regel og Pareto analyse

Når vi analyserer data, ser vi ofte, at få fejltyper udgør størstedelen af hændelserne, og dette fejlmønster kalder vi Pareto princippet eller at fejltyperne er Pareto fordelte. At en Pareto fordeling også populært går under navnet 80/20-reglen hænger sammen med, at 20% af fejltyperne er ansvarlige for 80% af hændelserne.

Eksempel på Pareto diagram og 80-20 reglen

En restaurantkæde begynder at miste kunder og får dårlige anmeldelser på Trustpilot. Kædens ejere gennemlæser samtlige indlæg og kategoriserer dem efter antal hændelser i hver af fejltyperne. Resultatet sættes op i et Pareto diagram som vist nedenfor.

Du kan i Pareto diagrammet se, at langt de fleste klager går på, at priserne er for høje (overpriced). De næste klagepunkter går på, at portionerne er for små osv. Af Pareto-diagrammet kan du også se, at ca. 20% af fejltyperne er ansvarlige for 80% af klagerne (overpriced og små portioner). Altså passer 80/20-reglen for restaurationskædens kundeklager.

Pareto analyse historie og 80/20 reglen

Pareto-princippet er opkaldt efter Vilfredo Pareto. Historien er, at han opdagede, at 80% af Italiens rigdomme var ejet af 20% af befolkningen. En pudsig skævhed, som senere også viste sig at kunne bruges på mange andre områder. Lær om det på akademiets Six Sigma kurser.

80/20-reglen er også gældende i en virksomheds salg og indtjening. 20% af produkterne er ansvarlige for 80% af omsætningen. 20% af serviceydelserne er ansvarlige for 80% af indtjeningen osv.

Pareto analyse og Lean Six Sigma

I Lean og Six Sigma bruger vi også Pareto til at prioritere og fokusere vores indsats dér, hvor tingene giver mest effekt. Analysen er således en vigtig del af struktureret problemløsning.

I praksis bruger vi software til at udarbejde Pareto-analyser, selvom det også kan gøres mere eller mindre manuelt. Men det nemmeste er at producere et Pareto diagram i softwaren QiMacros. På Compass Lean Six Sigma-kurser modtager du en 90 dages prøve licens til QiMacros..

Software til Pareto analyse

Du behøver ikke fancy statistiksoftware for at udføre en Pareto-analyse. Et Excel-regneark vil i de fleste situationer klare opgaven fint. Men er datamængden stor, kan du på akademiets Lean-kurser lære at bruge statistiksoftware, når du skal udføre en Pareto-analyse og se om 80/20-reglen gælder.

Pareto analyse i QI Macro software

Pareto analyse på Lean kursus

På akademiets Lean kurser lærer du mere om Pareto-analysen og 80/20-reglen. Du lærer at bruge analysen på dine egne data, og det er en af de første øvelser, du kommer til at gennemføre, når du lærer om struktureret problemløsning.

Lean kurser